Om een gezonde mond te houden is het belangrijk om preventief zorg te dragen voor uw tanden. Dagelijks correct poetsen en flossen zijn daarom zeker geen overbodige luxe. Daarnaast is een jaarlijkse consultatie bij Tandartsenpraktijk Rokneddine aangewezen. Wij kijken na of er geen gaatjes zijn en of het tandvlees gezond is. Tijdens deze controle zullen we de tanden ook reinigen en tandsteen wegnemen.
Jaarlijkse controle
Vanuit onze langetermijnvisie leggen we zeer veel nadruk op het geven van de juiste poetsinstructies aan kinderen. Hier willen we graag mee beginnen op zeer jonge leeftijd. We moedigen ouders aan om hun kinderen vanaf 2 jaar mee op controle te nemen.
Tips en gewenning
Een behandeling is op die leeftijd meestal niet nodig maar we kunnen wel tips en voorlichting geven en eventueel bijsturen waar mogelijk. Uw kind kan op deze manier ook vertrouwd raken met de tandartsomgeving. Hier kan u alvast tips terugvinden om uw kind positief voor te bereiden op het eerste tandartsbezoek.
Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en krijg je een verdoving. Dan plaatst de tandarts een cofferdam, ook wel rubberdam genoemd. Dit is een rubberen lapje die de kies isoleert zodat de tandarts een 'schoon' werkgebied heeft. De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal. Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling. Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling
Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker.
Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.
Tandartsen van over de hele wereld zijn het eens dat de professionele bleaching de meest betrouwbare en effectieve bleaching methode is die ooit ontwikkeld is om tanden frisser en witter te maken. Professionele bleaching is zelfs zo effectief dat het de enige bleaching methode is die zelfs de donkerste tanden mét succes witter kan maken. En dit zonder enige vorm van pijn of overgevoeligheid.
De gebruikte bleaching producten zijn klinisch bestudeerd en veilig gebruikt op miljoenen patiënten zonder enige schade op tanden of tandvlees. Professionele bleachen is volledig veilig.
Professionele bleaching kan uw tanden heel wat witter maken, zelfs tot 16 tinten en meer. Daarenboven kan u met de professionele bleaching zelf bepalen en er op toekijken hoeveel uw tanden witter worden. U bepaalt zelf wanneer u stopt met het bleachen.
Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.
Het plaatsen van een porseleinen facing
Tijdens het eerste bezoek slijpt de tandarts een dun laagje van het glazuur van de te behandelen tand af. Zo past de facing goed over je tand heen en voelt het comfortabel aan. Aan de hand van een afdruk van je afgeslepen tand, maakt de tandarts een facing die nauw aansluit op de vorm, kleur en grootte van de andere tanden. Tijdens het tweede bezoek zal de tandarts de nieuwe facing plaatsen.
Het plaatsen van een composieten facing
Een facing van composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als een vulling. Bij deze toepassing wordt de tand vooraf met zuur behandeld om deze ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van je tanden past.
Waar bot te weinig aanwezig is, kan meestal met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Dit kan kunstbot zijn of eigen bot (bijvoorbeeld uit de heup). Na 6 tot 12 maanden kunnen de implantaten gezet worden.
Tijdens de behandeling wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in het kaakbot gezet. In de daarop volgende 2 tot 6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat. Daarna kan een kroon, brug of kunstgebit gemaakt worden.
De behandeling kan in 1 of in 2 fasen gedaan worden. Bij 1 fase wordt het implantaat geplaatst en is het afdekplaatje (healing abutment) zichtbaar boven het tandvlees. Bij 2 fasen wordt het implantaat geplaatst en wordt het tandvlees er weer over heen gelegd. Als het implantaat is ingegroeid wordt het tandvlees weer weggehaald en dan wordt pas het abutment geplaatst.